Laatste competitieronde en play-offs zorgen voor spektakel

Eredivisie vrouwen 20 juli 2019

Zowel in de Eredivisie mannen als bij de vrouwen stond het voorlaatste speelweekend in het teken van de eerste beslissingen. Niet alleen zorgden de laatste competitiewedstrijden nog voor de nodige veranderingen op de ranglijst, de play-offs elimineerde een aantal ploegen voor de landstitel.

Bij de mannen gaan BSC Dutch Scorpions, BS Apeldoorn, BS Nieuwegein en BS Bergen op Zoom strijden tegen degradatie. Vooral voor BS Bergen op Zoom een bittere pil. Zij stonden immers op de laatste speeldag nog op een gedeelde vierde plek die recht geeft op de kwartfinale voor het landskampioenschap in de Eredivisie. Verrassend gingen de mannen uit Brabant onderuit tegen BS Hoorn/Samlex. Loting koppelde BS Bergen op Zoom aan BSC Dutch Scorpions en BS Apeldoorn aan BS Nieuwegein. De winnaars van deze wedstrijden zijn verzekerd van lijfsbehoud, de verliezers nemen het tegen elkaar op tegen degradatie. De wedstrijden worden zaterdag tussen 11.00 uur en 16.00 uur gespeeld. Tussendoor worden er wedstrijden in de vrouwen Eredivisie en vrouwen amateurs gespeeld.

Voor de play-offs voor het kampioenschap plaatsten de vier beste uit de Eredivisie Noord en Zuid zich. Zo kwam BSU Team Equip uit tegen BS Rotterdam en won nipt met 6-5, vervolgens streden AX United en BS Egmond voor de volgende halve finaleplek De huidige kampioen verloor van de geroutineerde ploeg van captain Patrick Ax met 7-6. De derde kwartfinale ging tussen voormalig kampioen HTC BS Zwolle en ‘thuisclub’ BS Scheveningen. Ook deze wedstrijd ging gelijk op. HTC BS Zwolle ging zelfs lange tijd aan de leiding, maar moest tot ontsteltenis toezien hoe BS Scheveningen in de slotminuut toesloeg en de 5-4 binnen tikte. De laatste kwartfinale bij de heren ging tussen BS Zeeland en BS Katwijk. De Zeeuwen spelen het hele seizoen al ijzersterk en geven weinig weg. Dat BS Katwijk met topscorer Jaco van der Bent niet tot scoren kwam was al verrassend, maar dat de Katwijkers de score zo hoog lieten oplopen was onnodig. Met een 0-9 dropen zij af richting Katwijk.

Direct na afloop van de laatste kwartfinale werd er op het terras geloot voor de halve finale wedstrijden. Het lot koppelde BS Scheveningen aan BSU Team Equip en Ax United aan BS Zeeland. Het beloven zondag vanaf 12.30 uur mooie wedstrijden te worden.

In de Eredivisie vrouwen was de strijd minstens net zo spannend. De dames van HTC BS Zwolle streden voor hun laatste kans tegen favoriet BSZ Ladies. Beide ploegen hielden elkaar in evenwicht en pas in de verlenging maakte BSZ Ladies het verschil, mede dankzij topscorer Nidia Bos. KTP Nieuwroden nam het op tegen het sterke Libertas. De dames uit Driezum wonnen met 5-10 en plaatsten zich voor de halve finale. KTP Nieuwroden gaat zaterdag 27 juli de strijd aan tegen degradatie. Daar treffen ze DTS Ede, de nummer twee van afgelopen jaar verloor zowel van Libertas als van BSZ Ladies. De vierde ploeg die gaat strijden tegen degradatie is nieuwkomer BS030. Zij eindigden net boven de streep, maar moeten nog wel tegen HTC BS Zwolle aan de bak om degradatie te voorkomen. De verliezers van de eerste twee nacompetitiewedstrijden nemen het tegen elkaar op. De verliezer daarvan neemt het op tegen de verliezend finalist van de vrouwen Topklasse. Het Alkmaarse Jong Holland degradeerde na een jaar direct terug naar de Topklasse.

In de halve finale voor het landskampioenschap bij de vrouwen speelt BSZ Ladies tegen BS Alkmaar en neemt Libertas het op tegen Lenovo BS. Deze wedstrijden vinden zondag 28 juli plaats vanaf 11.30 uur.

Alle wedstrijden zijn zaterdag 20 en zondag 21 juli gratis te bezoeken, adres is The Hague Beachstadium, Strandweg 4 in Den Haag (Scheveningen)
Klik hier voor exacte adres