Oranje oefent tegen Duitsland en Tsjechië

In het Duitse Aschersleben heeft het Nederlands mannen team twee oefenwedstrijden gespeeld. Nederland stond voorafgaand op de 26e plaats op de Europese ranglijst. De eerste wedstrijd was tegen nummer 13 op de Europese lijst Tsjechië. In een prima wedstrijd opende Barry Koppes de score, maar liep Tsjechië direct uit naar een 1-3 voorsprong. Even leek Oranje de strijd te verliezen, maar na een prachtige vrije trap van Mitchel Bormann, twee doelpunten van Alex Nunes Ferreira en doelpunten van Marc Timmer en Maurice Kampman liep Oranje uit naar een 6-3 voorsprong. Even deden de Tsjechen iets terug, maar opnieuw Koppes, Kampman en Bormann zorgden voor een verdiende 9-5 overwinning.

Na een korte pauze stond de tweede oefenwedstrijd op het programma. Dit keer was het de nummer 11 van Europa, gastland Duitsland. Na een mindere start pakte Nederland het weer op en bood goed weerstand. Duitsland liep vroeg uit naar een ruime voorsprong en leek Oranje overlopen te worden. Deels door de inspanning van de wedstrijd voorafgaand, deels doordat de Duitsers al drie weken in training zijn en de automatismen goed zichtbaar zijn. Nederland speelden voor het eerst in deze samenstelling, maar toonden geen ontzag. Na de stroeve start herpakte Oranje zich uitstekend en na een 3-9 tussenstand voorafgaand aan de derde periode hield Nederland zich de derde periode goed staande en is de 5-11 eindstand acceptabel tegen een land dat volledig wordt gesteund door de Duitse Voetbalbond (DFB).
Bondscoach van Duitsland is voormalig bondscoach van Nederland, Matteo Marucci. ,,De bond heeft de sport nu omarmd en steunt ons volledig. We hebben een technische en medische staf van 12 personen, hebben nu drie trainingskampen achter de rug en hebben de beschikking over een hagelnieuwe spelersbus van Mercedes. De faciliteiten zijn uitstekend. We bouwen aan een nieuwe ploeg en hopen ons als A-land te handhaven dit jaar.”

Hoe anders is dit in Nederland. Al jaren investeren spelers en de Beach Soccer Bond Nederland in zichzelf om zich internationaal te meten. Met eigen vervoer reden de spelers naar Aschersleben en bestond de staf uit een coach, teammanager en fysiotherapeut. Dat maakt deze prestatie nog beter. Helaas vindt de KNVB de voetalvariant Beach Soccer nog steeds niet interessant genoeg om de sport te steunen en wordt het verschil met andere landen die wel allen vallen onder hun nationale bond steeds groter. ,,Het enthousiasme en de overgave van de spelers en speelsters in Nederland geeft ons de overtuiging dat we moeten doorgaan met de ontwikkeling. Natuurlijk is het lastig als je naar de andere landen kijkt en hun mogelijkheden ziet. Daar kijken wij likkebaardend naar, maar we weigeren deze sport, die inmiddels wereldwijd de grootste beachsport is, op te geven omdat de voetbalbond van Nederland de potentie niet wilt inzien.” Nederland is uitgenodigd voor de kwalificatie van het EK voor mannen in Catania (Italië) en voor het EK vrouwen in Nazaré (Portugal). ,,Deze toernooien gaan wij hoe dan ook spelen en zullen het Nederlandse bedrijfsleven vragen of zij de nationale teams willen steunen. Het kan toch niet zo zijn dat de sporters altijd maar moeten bijdragen voor het uitkomen voor Nederland.”