Oranje opnieuw met 4-5 ten onder

Catania- Na de 4-5 tegen Kazachstan en de 5-6 nederlaag tegen Engeland kwam Oranje weer één doelpunt tekort. Dit keer waren de Tsjechen de gelukkigsten.

Oranje had geleerd van de voorgaande wedstrijden en begon iets voorzichtiger. Dat dit een juiste keuze was bleek uit de 1-0 voorsprong, door Sander van der Gugten, na de eerste periode. Tsjechië had moeite met de spelopvatting van Oranje en creëerde weinig echte kansen.

De tweede periode nam Tsjechië meer risico. De keeper werd overmoedig wat Miloud Weijers goed afstrafte met een afstandsschot: 2-0. Maar in dezelfde minuut ging het ook aan Nederlandse zijde helemaal mis. Ongeconcentreerd lieten zij de Tsjechen geheel onnodig langszij komen. De 2-1 viel direct na de aftrap, de 2-2 was zonodig nog vervelender. Sander van der Gugten passeerde met een onnauwkeurige terugspeelbal keeper Mark van Ruitenbeek. Twee minuten later nam Tsjechië zelfs de leiding door een vrije trap van 22 meter binnen te schieten.

De laatste periode heeft Oranje gestreden voor een beter resultaat, kwam zelfs via opnieuw Weijers op 3-3, maar de krachten vloeiden weg. Na de 3-4 en 3-5 scoorde Barnas nog wel de 4-5, maar Nederland incasseerde voor de derde keer op rij een nederlaag met maar één doelpunt verschil.

Coach Weijers; ,,Ondanks de drie nederlagen verlaten we met opgeheven hoofd het kwalificatie toernooi. We hebben gespeeld tegen ploegen die twintig tot dertig plaatsen hoger staan op de wereldranglijst en we waren niet minder, getuige ook de uitslagen. Kazachstan, Engeland en Tsjechië kunnen veel meer toernooien spelen omdat zij een budget hebben van hun nationale voetbalbond of partners. Helaas is dat in Nederland niet het geval.”

De KNVB vindt het Beach Soccer niet interessant genoeg om (financieel) te helpen. Ondanks dat er een sterke organisatie staat, steeds meer voetbalverenigingen de sport omarmen, tientallen toernooien jaarlijks worden georganiseerd, maar bovenal steeds meer voetballers kiezen voor deze variant. Waar andere landen profiteren van de groei blijft Nederland achter.
Voorzitter Schats; ,,De Beach Soccer Bond zal hun werk blijven voortzetten, het enthousiasme en de bereidheid bij de Eredivisieteams en scheidsrechters willen we blijven belonen zolang het financieel haalbaar blijft. Mocht dat niet meer gaan dan is dat spijtig, maar dan verdwijnt Nederland opnieuw (in 2014 besloot de KNVB de sport in de ban te doen door intern mismanagement) van de Beach Soccer kaart. Dat zal dan wel definitief zijn, want de organisatie opnieuw neerzetten slingert Nederland weer vele jaren terug.”

Nederland-Tsjechië
1-0 Sander van der Gugten
2-0 Miloud Weijers
2-1 Trampota
2-2 Sander van der Gugten (e.d.)
2-3 Andrle
3-3 Miloud Weijers
3-4 Hurab
3-5 Trampota
4-5 Jeroen Barnas