Over de bond

BSBN staat voor Beach Soccer Bond Nederland. De bond is erkend als officiële partner van Beach Soccer World Wide (BSWW), de internationale partner van de FIFA. Voorzitter Maikel Schats begon in 2002 met het organiseren van Beach Soccer in Nederland. Dankzij het grote internationale netwerk van Schats werd het ook internationaal opgepakt. Gevolg was dat een selectieteam, spelend onder de naam, Holland Beach Soccer, ruim veertig(!) internationale toernooien speelden. Brazilië, Angola, Marokko, Italië, Spanje, Polen, Frankrijk, België, Duitsland en Canada waren diverse keer gastheer voor het Holland Beach Soccer team. In 2004 kwam de huidige secretaris van BSBN, René Benschop, in dienst bij Holland Beach Soccer. Benschop was al sinds 1999 actief in de sport en organiseerde diverse grote Beach Soccer toernooien in Nederland.

In januari 2014 schreef de Beach Soccer bond het meerjarenplan, waarin onder meer staat beschreven dat de bond, samen met haar internationale partners, de sport naar de Olympische Spelen wilt brengen. Een eerste stap is inmiddels gezet. Tijdens de Europese Olympische Spelen in Baku (Oekraïne) 2015 stond het Beach Soccer als demonstratie sport op het programma.

Ontstaan Beach Soccer Bond Nederland
In 2002 organiseerde Schats zijn eerste Beach Soccer toernooi in Nederland. Door de grote vraag naar Beach Soccer richtte hij Holland Beach Soccer (HBS) op. HBS werd vanaf 2002 de exclusieve organisator van het Open NK Beach Soccer. De populariteit van HBS zorgde voor groei en nog meer aanvragen van steden. HBS groeide snel uit tot de grootste Beach Soccer-organisatie. Vanaf januari 2014 valt al het Beach Soccer onder de Beach Soccer Bond Nederland (BSBN). Jaarlijks organiseert BSBN het NK Beach Soccer en is de bond in gesprekspartner van BSWW voor het organiseren van een internationaal toernooi in Nederland. BSBN is de enige landelijke organisatie voor Beach Soccer in Nederland en sinds 2014 verantwoordelijk voor het NK Beach Soccer voor zowel amateurs (jeugd, vrouwen en heren) en de Ere- en Eerste Divisie competities voor mannen en vrouwen alsmede het Nederlands team voor mannen, vrouwen en jeugd. Vanaf 2016 spelen de nationale teams (mannen en vrouwen) weer in KNVB kleding.


HISTORIE


Oorsprong Beach Soccer
Over het ontstaan van Beach Soccer bestaan verschillende verhalen. De Brazilianen zijn overtuigd dat het bij hen op de stranden is begonnen, de Amerikanen houden het er op dat zij de eerste waren die het in competitieverband organiseerden. Feit is dat Beach Soccer een sterke groei doormaakt en inmiddels de grootste beachsport ter wereld is. In november 2016 werd er in meer dan 140(!) landen georganiseerd Beach Soccer gespeeld. Al deze landen zijn inmiddels aangesloten bij Beach Soccer Worldwide (FIFA Beach Soccer). Jaarlijks vinden er wereldwijd kwalificatie-, EK, WK en vriendschappelijke toernooien plaats.

Beach Soccer in Nederland
In Nederland ontstond het Beach Soccer in 1996. Vanaf 2003 startte Holland Beach Soccer met het Open Nederlands Kampioenschap. Door het succes en de sterke groei nam Holland Beach Socer, naast de Nederlandse Beach Soccer Bond, een steeds grotere plaats in het Beach Soccer circuit in. Januari 2014 nam oprichter van Holland Beach Soccer, Maikel Schats, de beslissing alle partijen samen te voegen en de Beach Soccer Bond Nederland (BSBN) op te richten. Doel van deze beslissing is om in Nederland iedereen onder één vlag (organisatie) Beach Soccer te laten spelen en daarmee de kwaliteit te verhogen.

Doelstellingen
Schats legde de lat direct hoog voor de nieuwe bond. Niet alleen wilde hij een snelle erkenning van Beach Soccer World Wide, maar ook een toekomstige samenwerking met de KNVB behoorde tot zijn doelstelling. Er van overtuigd dat alleen dan Nederland kan bijdragen deze jonge, dynamische sport naar de Olympische Spelen te brengen.

Samenwerkingen
,,Natuurlijk kunnen wij dat niet alleen. Wij werken daarom nauw samen met Beach Soccer Worldwide (BSWW).” Op 24 november 2014 tekende Schats een licentieovereenkomst met BSWW. Hiermee verklaarde BSWW de BSBN als officiële en enige vertegenwoordiger van Nederland voor het organiseren van internationale Beach Soccer wedstrijden/toernooien. Na de erkenning van BSWW kon de BSBN doorgaan met de doelstelling. Vanaf april 2015 is BSBN in gesprek met de KNVB over een samenwerking. Inmiddels staat de KNVB open voor een samenwerking en wordt in februari 2017 een convenant getekend door beide partijen.

Olympische Spelen
Dat de organisatie goed staat werd in november 2015 bevestigd door de landelijke politiek. Tijdens het overleg voor de sportnota 2016 werd Beach Soccer Bond Nederland genoemd als goed voorbeeld van een ‘kleine’ bond die het op eigen kracht ver heeft gebracht (klik hier voor bericht). Inmiddels heeft BSBN contact met NOC*NSF en werkt men er binnen BSBN hard aan, samen met alle overige nationale vertegenwoordigers en de overkoepelende organisatie BSWW, de Olympische droom te realiseren.BONDSVOORZITTER


Maikel Schats (Amsterdam, 06 april 1969) is vanaf zijn vijfde jaar actief voetballer en was van 2002 tot 2008 nationaal en internationaal actief als speler in het Beach Soccer. Na zijn actieve periode als Beach Soccer speler is Schats vijf jaar coach geweest van het nationale team van Holland Beach Soccer. Op het veld speelde Schats onder meer voor Ajax en Telstar. Tegenwoordig is hij nog actief in het veteranen voetbal.

Schats startte in 2002 Holland Beach Soccer, de organisatie die tot december 2013 het Beach Soccer in Nederland organiseerde. Per 1 januari 2014 werd Schats voorzitter van Beach Soccer Bond Nederland (BSBN), de overkoepelende organisatie van het Beach Soccer in Nederland. Als voorzitter tekende hij namens BSBN in oktober 2014 een licentieovereenkomst met Beach Soccer World Wide (FIFA Beach Soccer) waardoor BSBN internationaal de enige vertegenwoordiger van Nederland is op het gebied van Beach Soccer. Vanaf april 2015 is BSBN in gesprek met de KNVB over een mogelijke samenwerking. De verwachting is dat deze in 2017 wordt bekrachtigd.

Schats is, naast zijn voorzitterschap, directeur van twee bedrijven. Het marketing en organisatiebureau MSP Events en My Goal. Met laatstgenoemd bedrijf tekende hij in januari 2016 een contract met FC Barcelona. Hiermee verwierf My Goal de exclusiviteitsrecht in Nederland voor het, samen met FC Barcelona, organiseren van FC Barcelona Camps & Clinics.

Als voorzitter is hij actief bezig de sport Beach Soccer onder de aandacht te brengen van invloedrijke mensen binnen zijn netwerk. Zo heeft hij gesprekken gevoerd met Marcel Boekhoorn (o.a. voormalig eigenaar Telfort), Arie van Eijden (ex Shell, directeur Ajax en KNVB), Marco van Basten (FIFA), en Michael van Praag (bondsvoorzitter UEFA).

BONDSRAAD

WIE ZIJN DE LEDEN VAN DE BONDSRAAD?

Eredivisie Vrouwen
1. Marije de Laat (HTC Beach Soccer Zwolle)
2. Wiebe Kooiker (KTP Nieuw Roden)

Eredivisie Mannen
1. Folkher Langejans (HTC Beach Soccer Zwolle)
2. Veli Eryürük (BS Zeeland)
3. Nicky Nuytemans (BS Bergen op Zoom)

WAAROM IS DE BONDSRAAD OPGERICHT?
1. Klankbord teams Eredivisie en Eerste Divisie
2. Adviserend en ondersteunend orgaan Beach Soccer Bond Nederland
- Het Beach Soccer in Nederland laten groeien
- Het Beach Soccer professionaliseren

WAAR HOUDEN WIJ ONS MEE BEZIG?
1. Adviseren op gebied van marketing
- social media
- website
2. Adviseren op gebied van speelschema
- huldigingen
- jeugd
- promotie-/ degradatieregelingen
3. Adviseren op gebied van scheidsrechterszaken
4. Adviseren op gebied van Nationale (Oranje) Teams
5. Randzaken

COMMISSIE VAN ADVIES


De Commissie van Advies adviseert de directie over te nemen besluiten. Deze commissie bestaat uit vier personen die ieder op hun eigen vakgebied zich hebben bewezen en kunnen buigen over een groot en waardevol netwerk. De commissieleden zijn;
Arie van Eijden
18 jaar werkzaam geweest bij Shell
Algemeen directeur Ajax
Directeur Voetbalzaken KNVB
Eigenaar van Eijden Consultancy
Wim Bohnenn
45 jaar PR Manager De Telegraaf (Events)
Organisator Jumping Amsterdam
Organisator A’dams Straatvoetbalkampioenschappen ’76-heden
Directeur Bohnenn Producties

Dilan Yesilgoz
Adviseur Bureau DNW
Adviseur B&W op gebied van Haven
Netwerklid Partijcommissie Europese zaken Den Haag
Tweede kamerlid VVD


Aron Winter
Coach Ajax -19 '2016-heden
Bondscoach -19 '2015-2016
Hoofdcoach Toronto ’11-’12
Jeugdcoach Ajax ’06-’09
Voetbalcarrière; Sparta ’01-’03, Ajax ’99-’01, Inter Milan ’96-’99 Lazio Roma ’92-’96, Ajax ’86-’92
84 Interlands '87-'00MISSIE


Door een flexibele benadering van onze doelgroepen, waarin creativiteit en services leveren centraal staat, wil Beach Soccer Bond Nederland onderscheidend zijn ten opzichte van haar concurrenten. Het consequent nakomen van geschepte verwachtingen moet resulteren in een betrouwbaar imago van Beach Soccer Bond Nederland. In overeenstemming met de oprichting heeft de Bond zich het volgende ten doel gesteld:
• het bevorderen van de Beach Soccer ontwikkeling.
• het beoefenen van de sport Beach Soccer.
• open en toegankelijk voor iedereen.
• voorwaarden te scheppen voor zowel prestatiegericht als recreatief Beach Soccer.

Het bondsbestuur schept vanuit deze missie de voorwaarden:
• om met het Nationale Team deel te nemen aan EK's en WK's.
• het Beach Soccer als Olympisch sport.
• om dit voor een belangrijk deel te bereiken met zelf opgeleide spelers.
• dat spelers graag voor de Bond uitkomen.
• om het aantal vrijwilligers op het gewenste niveau houden.
• dat de evenementen van de BSBN een ontmoetingsplaats en thuishaven is voor leden en belangstellende.
• dat de saamhorigheid binnen de Bond wordt vergroot.

Aan voornoemde bijdragen ontleent de Bond zijn ontstaansrecht (1 januari 2014) en wenst daarom als Bond te blijven bestaan.VISIE


Voor de gemeenschap wil de BSBN:
• aan verschillende doelgroepen de sport Beach Soccer aanbieden.
• inspelen op maatschappelijke ontwikkelingen.
• haar sociale / maatschappelijke verantwoordelijkheid nemen.
• haar verantwoordelijkheid nemen ten aanzien van andere organisaties.
• een goede ambassadeur zijn van Nederland.
• integratie hoog in haar vaandel hebben staan.
• open staan voor allerlei maatschappelijke ontwikkelingen en wil hier ook een rol in vervullen.
• meewerken aan allerlei vormen van samenwerking zolang deze samenwerking beheersbaar blijft.
• een Bond zijn met vastgestelde waarden en normen.


OLYMPISCHE DROOM


Purmerend, 29 januari 2015 – De Beach Soccer Bond Nederland (BSBN) voert campagne om van beach soccer (strandvoetbal) een Olympische sport te maken. Het sloot onlangs een overeenkomst met Beach Soccer World Wide (BSWW), de wereldwijde beach soccer bond. Daarmee is de BSBN nu de officiële vertegenwoordiger van het Nederlandse beach soccer op mondiaal niveau. Een nieuwe stap op weg naar verwezenlijking van de Olympische droom. Beach Soccer is een sport in opmars. Deze variant van het gewone voetbal wordt op zand gespeeld, wat het spel dynamisch en snel maakt. Beach Soccer vraagt grote behendigheid en een goede fysieke gesteldheid van de spelers. Het zand zorgt ervoor dat de sport extra zwaar is en de spelers proberen dan ook, vaak op spectaculaire wijze, de bal in de lucht te houden.

Erkenning Beach Soccer World Wide
In Nederland spelen zo’n 5.000 mensen beach soccer. Dit aantal groeit. Beach soccer wordt ook steeds populairder als demonstratiesport. De BSBN organiseert daarom veel toernooien in steden en badplaatsen. In 2014 is de bond gestart met een driejarenplan om beach soccer in Nederland op de kaart te zetten. Dat begon op 1 januari 2014 met een verandering van de naam en bedrijfsvorm. De voormalige stichting HBS werd Beach Soccer Bond Nederland. In oktober 2014 kreeg de bond erkenning van Beach Soccer World Wide. BSBN mag nu officieel Nederland vertegenwoordigen in de internationale beach soccer-wereld. Per 1 januari 2015 valt ook het Nederlands team Beach Soccer onder de verantwoording van BSBN.

Olympische discipline
Het volgende doel is erkenning krijgen van NOC*NSF. Belangrijk voor de BSBN, omdat het van beach soccer een Olympische discipline wil maken. Hiervoor werkt het samen met alle nationale sportbonden en BSWW. Uiterlijk 2018 hoopt de BSBN aangesloten te zijn bij het NOC*NSF.

Maikel Schats, voorzitter van de BSBN: “De doelstelling van het driejarenplan dat in 2014 van start is gegaan, is om een volwaardige bond ‘nieuwe stijl’ te organiseren. Wij willen de BSBN anders inrichten dan de bestaande bonden en verenigingen. Met de focus op kwaliteit, service en rekening houdend met de huidige snelle, digitale, wereld. Al sinds 2002 zetten wij ons in voor ontwikkeling van de sport. Aansluiting krijgen bij de FIFA is gelukt. Nu komt de erkenning van het NOC*NSF. Die is noodzakelijk om van beach soccer een Olympische sport te maken. Wij gaan er alles aan doen om die droom te realiseren.”